Siivousvinkit

Sitruuna apuna puhdistuksessa

Sitruuna on kaikille tuttu hedelmänä, mutta siivous käytössä hieman tuntemattomampi. Siivous käytössä sitruunan teho perustuu pitkälti hedelmän sisältämään orgaaniseen sitruunahappoon. Tuoreen sitruunan mehussa sitruunahappoa on n. 5-6%. Huuhtele lauteet aina saunan käytön jälkeen.

Sitruunan käyttö siivouksessa

Sitruunaa ja kemiallisesti tuotettua sitruunahappoa (jauhe; saatavilla apteekeista) tulee käyttää siivouksessa hieman eri tavoilla. Hedelmän mehu ei luonnollisesti sovellu kodinkoneiden puhdistukseen kalkkisaostumista. Sitruunamehu saattaa myös aiheuttaa värjääntymiä jos sitä käytetään tahranpoistoon tekstiileistä (erityisesti herkät tekstiilit; varmista sopivuus puhdistettavalle pinnalle).

Sitruunan käyttö laattojen puhdistuksessa

Tuoreen sitruunan mehua voidaan kuitenkin käyttää esim. tummumaan päässeiden laattojen puhdistuksessa. Halkaise sitruuna puoliksi ja hiero sitruunamehua tummuneeseen kohtaan muutaman minuutin ajan. Voit vielä tehostaa vaikutusta puristamalla sitruunamehua laattaharjaan (ns. hankauslevy), ja uusimalla käsittelyn. Tämän jälkeen huuhtele lattia puhtaaksi vedellä. Jos et halua happaman sitruunamehun päätyvän laattojen saumoihin, voit kostuttaa saatat ja saumat ennen vinkin kokeilua.

Saunan lasioven puhdistus sitruunalla

Sameaksi päässeen lasioven puhdistus onnistuu myös sitruunalla. Leikkaa sitruuna puoliksi ja hiero tuoreen sitruunan mehua tummuneisiin kohtiin. Käsittelyä voi tehostaa myös puristamalla sitruuna mehua rättiin tai ikkunankuivaimen vaihtosieneen, ja toistamalla käsittelyn. Lasioven pintaa ei tietysti tule naarmuttaa puhdistuksen aikana, joten tulee välttää hankaavien välineiden (kuten karhunkielen) käyttöä. Lopuksi lasiovi huuhdellaan puhtaaksi vedellä.

Sitruuna ja ikkunoiden puhdistus

Rasvaisia sormenjälkiä on mahdollista myös puhdistaa ikkunoista käyttämällä sitruunaa. Pyyhi tahra ensin kostealla rätillä (poistaa suurimman lian); tämän jälkeen käsittele tahra sitruunalla (anna vaikuttaa pari minuuttia); ja pese ikkuna normaalisti.

Vinkkien lähde: www.siivous.info